maandag 23 mei 2011

Creatief met kokerjuffer.

Via de blog van een collega-vliegvisser en -binder uit de Verenigde Staten werd ik geattendeerd op het werk van de Franse kunstenaar Hubert Duprat. Duprat liet voor één van zijn projecten de larven van Trichoptera (kokerjuffers of schietmotten dus, voor de vliegvissers bekend als sedges en caddis flies), hun karakteristieke beschermende "huisjes" bouwen van o.a. goud en diverse (half)edelstenen als saffier, opaal en diamant. De kokers die de beestjes dus normaalgesproken maken van bijvoorbeeld plantenresten en zand, afhankelijk van het in hun thuiswater aanwezige bouwmateriaal. Zie hier wat voorbeelden van de resultaten:
Ik vind het indrukwekkend. Als klein snotjoch had ik op mijn jongenskamertje in Soest een klein aquarium staan met stekelbaarsjes, waterkevers, vlokreeftjes, libellelarven en ander aquatisch grut. Ook kokerjuffers ontbraken niet en ik vond het toen al fascinerend om te zien dat de larven na verloop van tijd het fijne grind uit m'n aquarium gingen gebruiken voor hun kokers. Voor Duprat dus echter geen greffol, maar duidelijk the next levol.

Hier kun je meer lezen over Duprat en dit project, en in dit filmpje vertelt de kunstenaar over zijn werk. Voor de ongeduldigen onder ons, de larven komen vanaf 2 minuut 38 aan bod.

1 opmerking: